E-bløffernes høytid

E-bløffernes høytid

November og desember genererer nye shoppingrekorder hvert år, og 2023 blir nok ikke noe unntak. Men sammen med økt netthandel, øker også nettsvindel. I dette innlegget fokuserer vi på vanlige metoder svindlere bruker for å lure nettkjøpere, og hva du bør tenke på.

Falske nettsteder

En av de vanligste formene for e-handelssvindel er falske nettsteder. Svindlere lager ofte nettsider som etterligner ekte nettbutikker med autentiske bilder og logoer. Disse nettstedene tilbyr urealistisk lave priser for å tiltrekke kjøpere, men til slutt mottar du defekte, feilaktige varer, eller i verste fall – ingen produkter i det hele tatt.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Phishing

En annen metode svindlere bruker er phishing. Den vanligste varianten er e-postmeldinger eller tekstmeldinger som ser ut til å komme fra legitime forhandlere eller betalingstjenester. Ofte inneholder meldingen lenker til falske sider hvor forbrukeren blir bedt om å oppgi personlig informasjon eller betalingsdetaljer.

Et annet triks svindlere kan fange deg med, er gjennom konkurranser og lotterier. Terskelen for å delta er ofte lav, og på denne måten samler svindlerne inn massevis av informasjon og potensielle ofre for svindel.

Sosiale Medier

Det er ikke bare du og vennene dine som er på sosiale medier – svindlerne er der også. Under Black Week og julehandelen bruker de ofte sponsede innlegg og annonser for å tiltrekke kunder til sine falske nettsteder. Annonser kan være vanskelige å skille fra legitime annonser, noe som gjør det enda viktigere for forbrukere å være årvåkne.

Verdt å tenke på når du handler på nettet:

  • Er prisen betydelig lavere enn andre steder? Vær forsiktig!
  • Sjekk kjøps- og leveringsvilkår.
  • Finnes det kontaktinformasjon til selskapet?
  • Hvilke betalingsmetoder tilbys?
  • Hvordan er språket, og fører lenker og seksjoner dit de skal?

Falske anmeldelser

Ved hjelp av falske anmeldelser kan svindlere lage falske produktanmeldelser for å gi inntrykk av at produktene deres er populære og pålitelige. Dårlige anmeldelser fra folk som har blitt rammet, drukner ofte i positive falske anmeldelser laget av svindlerne selv. Ofte brukes også kjente personers ansikter og navn for å skape ytterligere troverdighet.

Høytider

Statistikk viser at svindel innen e-handel har økt stadig de siste årene, spesielt under høysesonger som Black Week og julehandelen. En rapport fra 2022 viste at svindel innen e-handel økte med over 30% i disse periodene sammenlignet med resten av året. Denne økningen kan delvis tilskrives den generelle økningen i netthandel, men også til mer sofistikerte metoder som svindlere bruker.

Ta det trygt først

Det er måter å gjøre din netthandel sikrere på. Som en grunnregel er det best å handle fra kjente og pålitelige sider. Å handle på en side du ikke har bestilt fra tidligere, og ikke kjenner til, innebærer alltid en økt risiko. Hvis du ikke har bestilt fra nettstedet tidligere, kan det være lurt å betale med faktura. På den måten kan du forsikre deg om at du mottar varene før du betaler.

Oppsummering

Det er praktisk å handle på nettet, og mange ganger går det veldig bra. Men husk å ikke la deg lure av altfor lave priser og utrolige tilbud, det er ofte det første varseltegnet. Handle så mye som mulig gjennom sider du har bestilt fra tidligere, og føler du deg mistenksom, er det bedre å avstå fra kjøpet. Handle trygt og ta vare på hverandre!

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel Vi får mange spørsmål om plutselige varsler som advarer mot virus og…
Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket I dagens digitale tidsalder er våre sosiale mediekontoer som Facebook en viktig…
Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Politi advarer Norge mot svenske svindlere ”Et smörgåsbord for svindlere” – slik beskriver svensk politi den norske ”markedet” for svindel.…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.