Viruslenker i SMS

Viruslenker i SMS – hvordan virker det?

Falske SMS som inneholder lenker til virus er blitt en del av hverdagen. Disse meldingene ser ofte ut til å komme fra pålitelige avsendere, men i virkeligheten er de noe helt annet. Den som trykker på lenken i SMS-en risikerer å laste ned et virus som tar kontroll over telefonen din.

Slik fungerer det

SMS-en inneholder ofte en kort tekstmelding etterfulgt av en lenke. Det kan for eksempel være et nytt talemelding eller en pakke som venter på deg. Men meldingen er falsk, og lenken leder til et virus. Den som klikker på lenken blir vanligvis videresendt til en ekstern side der man blir bedt om å laste ned en app for å spore pakken eller lytte til talemeldingen. Når appen lastes ned, blir viruset installert på enheten din.

FluBot og andre virus

Det er mange forskjellige virus, og nye dukker stadig opp. Husker du kanskje FluBot-viruset som sirkulerte etter handledagen Black Week i november i fjor? Målet med et virus er å ta kontroll over enheten. Virus som er installert på telefonen kan stjele innloggingsdetaljer, passord og annen sensitiv informasjon. Det kan også ta kontroll over apper og andre funksjoner på telefonen. Virus kan deretter spres videre via nye falske SMS til alle kontaktene dine.

Hvordan vet du om du har lastet ned et virus?

Av og til kan det skje litt for fort, og man klikker på en lenke uten å tenke seg om. Det kan være vanskelig å vite sikkert om du har lastet ned et virus. Vær oppmerksom på om:

  • Telefonen din oppfører seg annerledes enn du er vant til.
  • Samtaler og SMS sendes fra din telefon til dine kontakter og andre du ikke kjenner til.
  • Det finnes ukjente poster på mobilregningen din.

Hvis du blir rammet

  • Utfør en fabrikktilbakestilling av enheten.
  • Sørg for å kun bruke sikkerhetskopier som ble tatt før enheten din ble infisert hvis du gjenoppretter fra en sikkerhetskopi.
  • Endre passord for digitale kontoer, spesielt de du har logget inn på etter at enheten din ble infisert.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser Ferske tall fra 2023 viser at bedragerianmeldelsene økte med 12 prosent sammenlignet med året før. Ifølge…
Hva er dropshipping?

Hva er dropshipping?

Hva er dropshipping? Har du hørt om såkalt dropshipping? Det er en forretningsmodell som brukes av mange netthandelsider, for eksempel…
8 vanlige bedrageriformer

8 vanlige bedrageriformer

8 vanlige bedrageriformer I dette innlegget går vi gjennom 8 vanlige bedrageriformer og hva de innebærer. 1. Vishing-bedragerier Gjerningspersonen utgir…