I dagens digitale virkelighet, med alle appene, sosiale medier og ulike digitale kontoer, er det enkelt å bli sløv med sikkerheten. Spesielt når det gjelder passord. Dette kan få katastrofale konsekvenser, som at din digitale identitet blir stjålet. Men med sterke passord kan du sitte tryggere. Her er noen grunnleggende råd.
Velg uvanlige passord:
Det finnes faktisk en liste over de mest brukte passordene. Selv om listen bare gir et lite innblikk, viser den hvilke passord du absolutt bør unngå. Eksempler på disse er 123456 eller iloveyou, som regnes blant de minst sikre passordene som finnes.
Lange passord er vanligvis sikrere:
Hackere bruker ofte en datametode som heter Brute Force for å knekke passord. Denne metoden prøver ulike kombinasjoner systematisk. Jo lengre passordet er, jo lengre tid vil det ta for en datamaskin å finne riktig kombinasjon. For eksempel:
6 tegn – 30 sekunder
10 tegn – 10 år
12 tegn – 37 tusen år
Konklusjon? Jo lengre passord, desto vanskeligere å knekke.
Ingen personlige detaljer:
Selv om passord med personlig informasjon er enklere å huske, er de ofte for enkle å gjette. Navn på barn, barnebarn, kjæledyr, nære slektningers adresser, eller steder med personlig tilknytning, bør unngås.
Varier:
Det vanligste feiltrinnet er å bruke samme eller lignende passord på flere kontoer. Hvis ett konto blir hacket, øker sjansen for at andre av dine kontoer blir hacket betraktelig hvis du ikke har unike passord for hver konto.
Prioriter:
Noen kontoer er viktigere enn andre. Passord bør være spesielt sterke for viktige kontoer, som e-post. E-posten kan brukes til å tilbakestille mange andre kontoer. Derfor kan noen som bryter seg inn i din e-post potensielt ta over hele din digitale identitet.
Korte passord som inneholder personlige detaljer og vanlige ord er generelt usikre. For økt sikkerhet, bruk en kombinasjon av store og små bokstaver samt spesialtegn. Et eksempel på et godt passord er: Xy-tr//bl89w?xlQ.
Eksempel på svakt passord: anna123
Eksempel på sterkt passord: Xy-tr//bl89w?xlQ
De fleste av oss vil ha vanskelig for å huske en kombinasjon som den ovenfor. En løsning er å tilfeldig velge fire uavhengige ord. Hvis du for eksempel velger fire ord fra en ordbok, er det mange kombinasjonsmuligheter.
Sist men ikke minst, del aldri passordene dine med andre. Hvis mulig, aktiver totrinnsbekreftelse (2FA – two factor authentication) for digitale kontoer. Dette betyr at pålogging skjer i to trinn, hvor du bruker en engangskode etter å ha skrevet inn passordet.
Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.