Påskekonkurranser du bør styre unna

Påskekonkurranser du bør styre unna

Påska er en høytid for mer enn bare påskeegg og familiekos. Det er også høytiden for svindlere. Her får du noen enkle råd som hjelper deg å avsløre falske påskekonkurranser i sosiale medier.

Sosiale medier

Påska er en tid hvor mange slapper av, ofte med mobilen i hånda. Dette vet svindlerne å utnytte. Det florerer av konkurranser på sosiale medier, og man kan vinne alt fra en sjokoladeplate til en dyr bil. Mange av disse konkurransene er dessverre falske. Målet er å få deg til å gi fra deg kortnummer, personlig informasjon og penger.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Dette gjør de

Etter at du har lagt igjen en kommentar, kan det være at du får en melding om at du har ‘’vunnet’’, eller for å ‘’bekrefte din deltakelse’’.

Dette er en klassisk metode. De håper at du blir glad og overivrig, og at du gir fra deg informasjonen kjapt uten å tenke igjennom det.

Her gjelder det å være forsiktig, og å ikke haste med å svare. Husk at det er uvanlig at du må betale noe som helst for en premie. Ber de deg om å oppgi kortdetaljer eller annen personlig informasjon, prøver de å lure deg.

Ikke la deg lure

En vanlig feil mange gjør, er å anta at bare fordi en post har mange kommentarer eller ‘likes’, så er den ekte. Det er ikke alltid tilfellet.

Kjennetegn på en falsk konkurranse:

  • Lite informasjon: Sjekk siden til profilen som har lagt ut konkurransen. Har den nylig blitt opprettet? Kanskje du ikke finner en nettside eller organisasjonsnummer når du søker den opp? Da er den mest sannsynlig falsk.
  • For godt til å være sant: Svindlere bruker ofte ekstremt fristende tilbud, som luksusvarer eller penger. Slike konkurranser finnes, men er mer sjeldne.
  • Dårlig språk: det er ikke uvanlig at svindel inneholder rare stavefeil og setningsoppbygginger. Det kan for eksempel bety at posten er lagt ut av noen fra utlandet som bare har oversatt teksten ved hjelp av kunstig intelligens eller Google Translate.
  • Ber om informasjon: Ber de deg om å oppgi sensitiv informasjon, er de ute etter å lure deg. Har du faktisk vunnet en konkurranse, blir du enten bedt om å besøke dem for å hente ut premien, eller gi fra deg adressen slik at de kan sende den til deg (gratis).

Hvordan beskytte seg

Det finnes mange påskekonkurranser som er ekte. Disse er det ingen grunn til at du skal la være å delta i fordi du er redd for å bli lurt. Derfor er det viktig å være klar over faresignalene, og å forstå hva du kan gjøre for å unngå å havne i fella.

Sørg for å:

  • Vær skeptisk: Det er viktig å være skeptisk til konkurranser som ber om personlig informasjon, eller som lover store gevinster uten klare regler.
  • Kontroller organisasjonen bak: Gjør et raskt søk på nett for å finne ut mer om arrangøren bak konkurransen. Hvis konkurransen er ekte, bør du kunne finne informasjon om hvem som står bak.
  • Delta bare i konkurranser fra kjente aktører: Vil du være på den sikre siden? Da bør du kun delta i konkurranser fra bedrifter eller organisasjoner du kjenner til fra før. Sjekk at Facebook-siden eller nettsiden virkelig tilhører dem.
  • Ikke trykk på lenker: Får du en melding med en lenke for å “hente premien” eller “bekrefte deltakelse”? Ikke trykk! Svindlere bruker slike lenker for å lure deg inn på falske nettsider som kan stjele informasjonen din.

I påska er det mange som blir lurt – ikke la det bli deg. Vær kritisk, del aldri sensitiv informasjon, og stol på magefølelsen din.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Påskekonkurranser du bør styre unna

Påskekonkurranser du bør styre unna

Påskekonkurranser du bør styre unna Påska er en høytid for mer enn bare påskeegg og familiekos. Det er også høytiden…
Advarsel: Vegvesenet advarer mot SMS-svindel

Advarsel: Vegvesenet advarer mot SMS-svindel

Advarsel: Vegvesenet advarer mot SMS-svindel Har du mottatt en SMS fra Statens vegvesen om å fornye førerkortet ditt? Da bør…
Unngå rekrutteringssvindel

Unngå rekrutteringssvindel

Unngå rekrutteringssvindel Rekrutteringssvindel skjer når svindlere utgir seg for å være arbeidsgivere og lokker jobbsøkere til falske stillinger. Les videre…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.