Advarsel: Falske helsesjekker på nettet​

Advarsel: Falske helsesjekker på nettet

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig å se annonser på plattformer som Facebook for “2-minutters helseundersøkelser”, hvor du blir lovet å få innsikt i helsen din, som å finne ut din “virkelige alder” eller få informasjon om helserisikoer. Bak disse tilsynelatende uskyldige testene skjuler det seg ofte svindel.

Hvordan fungerer svindelen?

Svindlerne lokker med en tilsynelatende gratis helsetest som skal gi innsikt i din «faktiske helsealder» eller gi deg en personlig vurdering. Mange får ikke med seg at det med liten skrift står at tjenesten koster penger.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Truer med inkasso

Etter testen sendes resultatene på e-post, sammen med en faktura. Betales denne innen 10 dager, lokkes det med en liten «rabatt». Ofte utstedes det ingen kvittering når du har betalt, og uansett om du har betalt eller ikke, truer de ofte med inkasso.

Bestride fakturaen

Dersom du mottar en slik faktura, har du rett til å bestride den. Forbrukere kan nekte å betale for tjenester de ikke har bestilt, og bestridte krav kan ikke inndrives via inkasso før uenigheten er avklart. Det er viktig å reagere raskt og skriftlig ved å kontakte avsenderen og forklare hvorfor kravet bestrides.

Hvis kravet allerede er sendt til inkasso, kan du også bestride dette direkte til inkassobyrået. Når et krav er bestridt, har inkassobyrået ikke lov til å fortsette inndrivelsen før tvisten er løst. Det er også lurt å ta kontakt med Forbrukertilsynet for råd og veiledning.

Hva sier Forbruker Europa?

I Norge har Forbruker Europa registrert mer enn 400 tips og klager om denne typen svindel. Mange av ofrene har blitt lurt til å betale for tester og tjenester de ikke har bedt om.

Bellard-Web Kft. fremstår som selskapet som står bak denne typen svindel, og opererer gjennom en rekke ulike selskapsnavn. Til tross for variasjoner i navn og detaljer, kan aktiviteten spores tilbake til dette ungarske selskapet.

Hvordan beskytte seg mot svindel?

  1. Vær skeptisk til gratis tilbud: Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis svindel. Ikke gi fra deg betalingsinformasjon uten å være helt sikker på at tjenesten er pålitelig.
  2. Sjekk nettsiden og anmeldelser: Se etter organisasjonsnummer og kontaktinformasjon før du fyller ut skjemaer. Les anmeldelser fra andre brukere på nett.
  3. Rapporter mistenkelige annonser: Hvis du ser annonser som virker mistenkelige ut på Facebook, kan du rapportere dem direkte til plattformen.

Hva gjør du hvis du har blitt utsatt for svindel?

Har du allerede blitt lurt? Kontakt banken for å sperre eventuelle transaksjoner, og rapporter om hendelsen til Forbrukerrådet eller Forbruker Europa for videre hjelp. Å handle raskt kan hindre ytterligere økonomisk tap og beskytte din personlige informasjon.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Advarsel: Falsk e-post om vitneinnkalling til trafikkulykke

Advarsel: Falsk e-post om vitneinnkalling til trafikkulykke

Advarsel: Falsk e-post om vitneinnkalling til trafikkulykke Statens vegvesen har nå fått inn over 30 rapporter fra personer som har…
Advarsel: Svindlere utgir seg for å være NAV

Advarsel: Svindlere utgir seg for å være NAV

Advarsel: Svindlere utgir seg for å være NAV Inn mot jul ser vi en økning i svindelforsøk, og svindelforsøk fra…
Slik beskytter du barna mot telefonsvindel

Slik beskytter du barna mot telefonsvindel

Slik beskytter du barna mot telefonsvindel Barn og unge har i økende grad blitt en målgruppe for svindlere som utnytter…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.