I 2024, samlet faktisk.no og NRK over 400 eksempler på falske svindelannonser på Facebook. I disse annonsene ble norske kjendiser brukt av svindlere til å lure det norske folket.
NRK og Faktisk.no fant ut av at minst 50 norske kjendiser ble misbrukt i disse annonsene i 2024, men det virkelige tallet er trolig enda høyere. Blant dem var skuespillere, musikere, journalister, politikere, influensere, idrettsutøvere og til og med medlemmer av kongefamilien.
Noen kjendiser har stått fram og advart folk mot å tro på annonsene, blant annet Fredrik Skavlan, men svindelen fortsetter likevel. Dette viser hvor vanskelig det er å stoppe svindlerne helt, da de stadig finner nye måter å omgå regelverket på.
Annonsene viser ofte kjendiser med blåveiser, i arresten eller på sykehus. Ofte påstår annonsen at de har blitt banket opp eller arrestert fordi de avslørte hvordan de klarte å tjene så mye penger på kort tid.
Trykker du på annonsene, sendes du videre til en side som ser ut som en kjent norsk nettavis, som for eksempel VG, TV2, Nettavisen eller NRK. Det er her svindelen utspiller seg, og hvor de prøver å lokke til seg penger med å avsløre de såkalte investeringsmulighetene.
Det er flere ting som kan tyde på at en annonse er falsk. Dette bør du se etter:
Falske annonser er et økende problem, og selv om plattformer som Facebook forsøker å fjerne dem, dukker nye opp like raskt som de gamle forsvinner. Derfor er det viktig at du selv er bevisst på hvordan du kan unngå å bli lurt. Dette bør du gjøre:
Svindlerne blir stadig mer kreative, men informerte og oppmerksomme folk er vanskeligere å lure. Vær kritisk, still spørsmål og vær på vakt mot tilbud som virker for gode til å være sanne.
Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.