Kjendiser misbrukt på Facebook ​

Kjendiser misbrukt på Facebook 

I 2024, samlet faktisk.no og NRK over 400 eksempler på falske svindelannonser på Facebook. I disse annonsene ble norske kjendiser brukt av svindlere til å lure det norske folket.

50 kjendiser utnyttet

NRK og Faktisk.no fant ut av at minst 50 norske kjendiser ble misbrukt i disse annonsene i 2024, men det virkelige tallet er trolig enda høyere. Blant dem var skuespillere, musikere, journalister, politikere, influensere, idrettsutøvere og til og med medlemmer av kongefamilien.

Noen kjendiser har stått fram og advart folk mot å tro på annonsene, blant annet Fredrik Skavlan, men svindelen fortsetter likevel. Dette viser hvor vanskelig det er å stoppe svindlerne helt, da de stadig finner nye måter å omgå regelverket på.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Hvordan svindelen fungerer

Annonsene viser ofte kjendiser med blåveiser, i arresten eller på sykehus. Ofte påstår annonsen at de har blitt banket opp eller arrestert fordi de avslørte hvordan de klarte å tjene så mye penger på kort tid.

Trykker du på annonsene, sendes du videre til en side som ser ut som en kjent norsk nettavis, som for eksempel VG, TV2, Nettavisen eller NRK. Det er her svindelen utspiller seg, og hvor de prøver å lokke til seg penger med å avsløre de såkalte investeringsmulighetene.

Tegn på en falsk annonse

Det er flere ting som kan tyde på at en annonse er falsk. Dette bør du se etter:

  • Mistenkelig nettadresse: Når du trykker på en annonse, fører den ofte til en nettside som ser ekte ut ved første øyekast. Nettadressen inneholder som regel rare ord og lange kombinasjoner av bokstaver som ikke er lik den ekte nettadressen.
  • Tidspress: Du blir presset til å handle raskt for å “tjene like mye som kjendisen”. Svindlerne vil at du skal handle impulsivt uten å tenke deg om.
  • Små investeringer blir store: Du lokkes til å investere noen tusenlapper, men det viser seg raskt at du må investere mye mer.
  • “Jeg”-språk: Annonsen kan gi inntrykk av at kjendisen snakker direkte til deg, noe som er uvanlig i slike artikler.
  • Dårlig språk og lange setninger: Mange av annonsene er skrevet på en måte som ikke høres naturlig ut, og dette er også tilfellet på nettsiden annonsen fører til. Svindlerne bruker ofte automatiserte oversettelser som resulterer i merkelige formuleringer.
  • Manipulerte bilder: Mange av bildene i annonsene er redigert for å gi et falskt inntrykk av at kjendisen er i trøbbel eller har blitt arrestert. Derfor er det viktig å se på bildet nøye før du vurderer om det er en ekte annonse.

Vær bevisst

Falske annonser er et økende problem, og selv om plattformer som Facebook forsøker å fjerne dem, dukker nye opp like raskt som de gamle forsvinner. Derfor er det viktig at du selv er bevisst på hvordan du kan unngå å bli lurt. Dette bør du gjøre:

  • Rapporter annonsen: Ser du en mistenkelig annonse, meld ifra til Facebook. Når mange rapporterer, fjernes den raskere.
  • Ikke klikk eller engasjer deg: Unngå å trykke på, kommentere eller dele svindelannonser. Algoritmene sprer dem videre basert på aktivitet.
  • Vær skeptisk til for gode tilbud: Ingen blir rike over natten uten risiko. Seriøse investeringsråd gis ikke gjennom tilfeldige annonser på sosiale medier.
  • Sjekk informasjonen selv: Hvis en annonse hevder at en kjent person har tjent store penger, undersøk saken via troverdige nyhetskilder.
  • Varsle venner og familie: Eldre eller mindre teknologikyndige personer kan være mer utsatt for svindel. Sørg for at de rundt deg er klar over denne formen for svindel.

Vær kritisk

Svindlerne blir stadig mer kreative, men informerte og oppmerksomme folk er vanskeligere å lure. Vær kritisk, still spørsmål og vær på vakt mot tilbud som virker for gode til å være sanne.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Advarsel: Falske VG-meldinger

Advarsel: Falske VG-meldinger

Advarsel: Falske VG-meldinger Den siste tiden har en rekke personer blitt utsatt for svindelforsøk via SMS og e-post, hvor svindlere…
Unngå reisesvindel i påska

Unngå reisesvindel i påska

Unngå reisesvindel i påska Påska er rett rundt hjørnet, og mange begynner å planlegge ferien. Før du bestiller en tur,…
Kjendiser misbrukt på Facebook

Kjendiser misbrukt på Facebook

Kjendiser misbrukt på Facebook I 2024, samlet faktisk.no og NRK over 400 eksempler på falske svindelannonser på Facebook. I disse…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.