3 typer av telefonbedrageri

3 typer av telefonbedrageri

Statistikken for telefonbedragerier, også kalt vishing, har skutt i været de siste årene, og denne formen for kriminalitet utgjør en alvorlig trussel mot enkeltpersoners og bedrifters sikkerhet. I dette innlegget ser vi nærmere på tre vanlige former for telefonbedragerier.

Spoofing

Spoofing, også kjent som kaprede, falske eller feilaktige nummer, er en metode der bedragere manipulerer telefonnumre for å få det til å se ut som om anropet kommer fra en annen kilde enn den faktiske.

Målet med spoofing er å lure mottakeren til å tro at anropet kommer fra en pålitelig kilde, for eksempel en bekjent, bank eller myndighet. Dette åpner for ulike former for svindel. For eksempel kan bedrageren late som de er fra en bank og be om sensitiv informasjon, som kortdetaljer eller påloggingsinformasjon til banktjenester.

Hvilke telefonnumre brukes?

Det falske telefonnummeret som vises kan tilhøre en abonnent som selv ikke er klar over at nummeret misbrukes av noen andre. Det kan også være et nummer som ikke har en abonnent eller en operatør, et utenlandsk nummer eller et oppdiktet nummer.

Vær oppmerksom på:

  • Vær oppmerksom på telefonsamtaler fra ukjente numre. Ikke svar hvis du føler deg usikker.
  • Legg på hvis noe føles feil eller mistenkelig. Ikke gi ut sensitiv informasjon som passord, kortdetaljer eller personlig informasjon via sms, e-post eller telefon.
  • Ikke bruk BankID, bankbrikke eller annen e-legitimasjon på oppfordring fra noen andre.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 25% på ditt beskyttelse i dag!

Smishing

En vanlig form for telefonbedrageri, som mange av oss har opplevd, er sms-bedrageri; såkalt smishing. Ikke sjelden ser meldingen ut til å komme fra en legitim avsender, som telefonoperatøren din, banken eller Posten.

Sms-en inneholder ofte en lenke som fører til en svindlerisk nettside der du kan bli bedt om å oppgi sensitiv informasjon eller betale en tollavgift for å få pakken din.

Et annet vanlig eksempel er at du mottar en kjøpsbekreftelse på sms for et kjøp du ikke har gjort selv. Målet er å få personen til å ringe tilbake til telefonnummeret i sms-en for å rydde opp i situasjonen. Men i virkeligheten ringer du direkte til svindlerne, og deretter fortsetter bedrageriet så langt som mulig.

Vær oppmerksom på:

  • Klikk aldri på lenker i sms-er hvis du er usikker på hvor de fører.
  • Ikke bruk kontaktinformasjonen som oppgis i en sms uten å først sjekke kontaktinformasjonen på bedriftens offisielle nettside.
  • Vær alltid forsiktig med hvilken informasjon du gir fra deg.
  • Bruk ditt sunne fornuft! Vurder rimeligheten i meldingen og tenk en ekstra gang før du handler. Hvis du vil rapportere sms-en, kan du videresende den mistenkelige meldingen til 7726, telefonoperatørenes felles rapporteringsnummer.

Wangiri (pingesamtaler)

Selv om du ikke kjenner igjen navnet wangiri, har du sikkert hørt om fremgangsmåten. Den som ringer opplegger etter et par signaler slik at mottakeren har et ubesvart anrop. Målet er å få deg til å ringe tilbake.

Nummeret som ringer, er ofte et høykostnadsnummer (betalingssamtale eller utenlandsnummer), noe som gjør det dyrt å ringe tilbake. Jo lenger de kan holde deg på linjen, jo dyrere blir samtalen.

Vær oppmerksom på: 

  • Ikke ring tilbake til numre du ikke kjenner igjen. Hvis noen virkelig vil komme i kontakt med deg, vil de sannsynligvis ringe igjen. Du kan også sjekke telefonnummeret på nettet.
  • Det er vanligvis bare hvis du ringer tilbake at det påløper kostnader.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 25% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din I dagens digitale samfunn har mobiltelefonen blitt en sentral del av hverdagen vår, men…
Når svindlerne gjør hjemmebesøk

Når svindlerne gjør hjemmebesøk

Når svindlerne gjør hjemmebesøk Svindel hvor svindlere utgir seg for å være representanter fra politiet, banker eller andre myndigheter har…
Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse?

Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse?

Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse? Når vi snakker om digital sikkerhet, er det lett å bli…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.