Det var nesten umulig å unngå ordet AI i 2023. Forkortelsen står for kunstig intelligens og sies å bli den mest omveltende tekniske utviklingen siden Internett. Hvis du er en av dem som fortsatt har vanskelig for å forstå hva det faktisk er, så er dette innlegget for deg!
Tenk på AI som en veldig avansert datamaskin som kan tenke og samle kunnskap. Akkurat som vi mennesker lærer av våre erfaringer, kan AI også lære fra informasjonen den får. Men i stedet for å lære å sykle eller bake en kake, lærer AI å gjenkjenne mønstre, forstå språk eller til og med gjøre forutsigelser.
AI finnes allerede på mange steder i vår hverdag uten at vi tenker over det. Et eksempel er ansiktsgjenkjenning i smarttelefonen din som brukes til å låse opp telefonen. Eller når du bruker Google og det virker som om søkemotoren vet hva du tenker å spørre om – det er AI som jobber i bakgrunnen! Kanskje har du hørt at strømmen din på Instagram eller Facebook blir skapt basert på algoritmer, det er også AI!
Når vi hører ordet “generativ”, tenker vi ofte på noe som skaper eller produserer noe nytt. Generativ AI er akkurat det – en form for kunstig intelligens som ikke bare forstår informasjon, men også kan skape nytt innhold. Et klart eksempel på generativ AI er ChatGPT som ble sluppet for allmennheten mot slutten av 2022.
Med hjelp av dyp læring og nevrale nettverk kan generativ AI skape eget innhold, blant annet i form av tekst, bilde, video, lyd og programmert kode. Jo mer data som lastes opp, desto smartere og mer fri blir generativ AI. Det fører igjen til at generativ AI kan skape unikt innhold som ikke har eksistert tidligere.
Det finnes mange positive bruksområder for AI. Brukt på riktig måte kan AI for eksempel hjelpe helsevesenet med å oppdage og diagnostisere sykdommer raskere. Det kan brukes for å lette for barn i skolen, eller som støtte for eldre mennesker i hjemmet.
Dessverre kan samme potensial brukes til kriminelle formål. Det blir stadig vanskeligere å skille datagenerert innhold fra det virkelige. Dette kan utnyttes til å skape troverdige svindelforsøk, deep fake videoer og til og med AI-genererte stemmer som høres ut som noen du kjenner.
I tillegg til å skape innhold, kan såkalte AI-agenter (dataprogrammer som er bygget for å kunne arbeide selvstendig) utføre store deler av jobben for svindlere. Med hjelp av AI kan ulike elementer i prosessene automatiseres, noe som muliggjør større volumer på kortere tid. Jo lengre utviklingen går, desto mer komplekse oppgaver vil agentene kunne løse for de som vil misbruke teknologien.
Det gjenstår å se hvordan AI vil utvikle seg i 2024. Det som er sikkert, er at teknologien er her for å bli. Flere og flere bedrifter implementerer AI i sin virksomhet, og mange nordmenn oppgir allerede at de bruker generativ AI regelmessig. Vi ser frem til å følge utviklingen!
Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.