Hva er en datalekkasje?

Hva er en datalekkasje?

En datalekkasje innebærer at sensitiv eller konfidensiell informasjon havner i feil hender. Tenk deg at du har en mappe med viktige dokument hjemme. Hvis noen bryter seg inn og tar innholdet i mappen, har det skjedd en “lekkasje”. Det samme kan skje digitalt med din informasjon som lagres hos ulike selskaper, for eksempel banker eller sosiale medier som Facebook.

Hvordan skjer en datalekkasje?

Det er flere årsaker til at en datalekkasje kan skje.

 • Tekniske feil
  Noen ganger kan en feil, en svakhet eller en feil i selskapets datasystem gjøre informasjon tilgjengelig for uvedkommende.

 • Menneskelige feil
  En ansatt i selskapet kan ved et uhell sende informasjonen til feil person eller gruppe. Lekkasjen er derfor utilsiktet, men kan likevel få alvorlige konsekvenser. Noen ganger kan informasjon lekker med vilje, for eksempel som i tilfellet med varslere som bevisst deler hemmelig informasjon med offentligheten.
 • Hackere

  Det finnes enkeltpersoner og grupper som aktivt jobber for å få tilgang til sensitiv informasjon. De kan utnytte sårbarheter i selskapets datasystem for å stjele data og deretter spre den videre mot betaling eller gratis.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Forskjellige typer datalekkasjer

For dette innleggets skyld vil vi fokusere nærmere på den typen datainnbrudd og lekkasjer som skjer med onde hensikter, vanligvis gjennom ulike hackerangrep.

Datainnbrudd

Et datainnbrudd kan sammenlignes med en digital innbrudd. Akkurat som en tyv kan bryte seg inn i huset ditt for å stjele ting, kan en digital “tyv” bryte seg inn i datamaskiner eller nettverk for å stjele eller endre informasjon. Dette kan ramme både enkeltpersoner og store selskaper og organisasjoner. Jo mer informasjon som er lagret, desto større blir lekkasjen vanligvis.

Malware-angrep

Ordet “malware” er en forkortelse for “skadelig programvare.” Det er som en uønsket gjest i datamaskinen din eller mobiltelefonen din som kan gjøre alt mulig dumt. Det påvirker både store organisasjoner og enkeltpersoner og kan forårsake stor skade. Det kan spionere på deg, stjele passordene dine eller låse deg ute fra egne filer. Noen vanlige måter malware kommer inn på:

 • Bedragelige e-postmeldinger

  Du kan motta en e-post som ser ut som den kommer fra en bank eller en venn, men som faktisk inneholder en lenke eller en fil som installerer malware.

 • Falske oppdateringar

  Noen ganger vises meldinger på skjermen som sier at du må oppdatere et program. Hvis det ikke er fra en kilde du stoler på, kan det være malware.
 • Upålitelige nettsteder


  Hvis du surfer på sider som tilbyr gratis nedlastinger av programvare eller filmer, kan du støte på malware.

Phishing

Med hjelp av såkalt phishing kan en svindler forsøke å lure til seg sensitiv informasjon eller få deg til å laste ned skadelig programvare (malware).

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Hvorfor kan ikke informasjon fjernes fra en lekkasje?

Når informasjon har lekket ut på internett, er det nesten umulig å få den helt fjernet. Hvorfor, spør du kanskje?

 • Kopiering

  Når informasjonen først er ute, kan den kopieres og spres av mange forskjellige mennesker og på mange forskjellige steder online.

 • Arkivering

  Det finnes tjenester som arkiverer nettsider og informasjon. Derfor kan din lekkede informasjon fortsatt være tilgjengelig selv om originalkilden fjernes.

 • Global spredning

  Internett har ingen grenser. Informasjon kan lagres på servere i forskjellige land, og det kan være vanskelig å rettslig kreve at den fjernes overalt.

 • Dark net

  Det finnes deler av internett som ikke er tilgjengelige for alle, kalt Dark Net – det “mørke nettet.” Her kan informasjonen selges og byttes, langt borte fra myndighetenes øyne.

Økt forståelse gir bedre beskyttelse

Vi håper dette gir deg en bedre forståelse av hva en datalekkasje er og hvordan de kan skje. Med økt forståelse blir det også enklere å beskytte seg selv og ta bevisste sikkerhetsvalg i fremtiden.

Med vårt ID-beskyttelsestjeneste SkimSafe Online inkluderes proaktiv overvåkning av dine personopplysninger, og vi varsler deg umiddelbart hvis dine personopplysninger skulle forekomme i en lekkasje. På denne måten kan du handle raskt og forhindre at noen andre misbruker dine opplysninger til kriminelle formål. Les mer.

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Største nettverkskrasjet i historien?

Største nettverkskrasjet i historien?

Største nettverkskrasjet i historien? En feilaktig oppdatering fra cybersikkerhetsselskapet Crowdstrike førte til en global IT-kollaps på fredag. Vi går gjennom…
Sommer, sol... og svindel

Sommer, sol... og svindel

Sommer, sol… og svindel Ingenting nytt under sommersolen, men like viktig å huske på! Sommeren er en populær periode for…
Bli ikke lurt med BankID

Bli ikke lurt med BankID

Bli ikke lurt med BankID Selv om vi alle vet at man skal være forsiktig med sitt BankID, fortsetter svindlere…