Skimming er en svindelmetode der svindlere stjeler kortinformasjonen din uten at du merker det. Les videre for å lære hvordan du kan beskytte deg, gjenkjenne tegn på skimming, og hva du bør gjøre hvis du blir utsatt.
Skimming er når bankkortet blir kopiert og misbrukt. Svindlere bruker små enheter som de fester på minibanker eller betalingsterminaler for å kopiere informasjonen fra kortet ditt. I noen tilfeller plasserer de også et skjult kamera for å fange opp PIN-koden når du taster den inn.
På denne måten kan svindlerne tappe kortet ditt for penger, eller bruke kortet ditt til å handle på nett.
En nyere type skimming kalles trådløs skimming og retter seg mot kontaktløse kort – de kortene du kan “tæppe” med for å betale.
Det spesielle med trådløs skimming er at svindleren ikke trenger å røre kortet ditt for å stjele informasjonen. Med en mobiltelefon eller en liten trådløs kortleser kan de lese kortinformasjonen gjennom lommeboka eller veska, bare de er nære nok.
Selv om det ikke er mulig å hente ut all informasjon på denne måten, kan informasjonen likevel brukes i svindelforsøk eller på nettsider som ikke krever CVV.
Ønsker du å lære mer om ulike svindelmetoder? Les mer her.
Det er flere tegn du kan være oppmerksom på, enten det gjelder vanlig skimming eller trådløs:
Dersom du mistenker at du har blitt utsatt for skimming, er det første du bør gjøre å sperre kortet ditt, noe du ofte kan gjøre selv via nettbanken eller mobilbanken. Deretter tar du kontakt med banken for å forklare hva som har skjedd.
Hvis du ikke bruker kontaktløs betaling, kan det være lurt å be banken deaktivere denne funksjonen hvis det er mulig.
For å beskytte deg mot trådløs skimming, kan du bruke et Skimsafe-kort. Dette kortet skal du plassere i lommeboka sammen med bankkortene dine.
Skimsafe fungerer som et beskyttende skjold og blokkerer svindlere fra å lese av informasjonen på kortet ditt, selv om de er nærme.
Hvis du oppdager at kortet ditt har blitt misbrukt gjennom skimming, har du rett til å reklamere og få tilbake pengene du har tapt. Du har denne retten så lenge du ikke har vært uaktsom, som for eksempel ved å dele PIN-koden din.
For å reklamere, må du melde fra til banken så fort som mulig. Banken vil undersøke saken og kan hjelpe deg med å få tilbake de pengene du har mistet. Banken vil også vurdere om du har fulgt sikkerhetsrutinene deres.
Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.