KI som svindelverktøy​

KI som svindelverktøy

Kunstig intelligens har blitt et mektig verktøy i hverdagen vår de siste årene. Samtidig har dette åpnet dørene for nye og mer kompliserte svindelmetoder.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (KI), også kalt Artificial Intelligence (AI) på engelsk, er en teknologi som gjør at datamaskiner kan lære seg å løse problemer på en måte som ligner menneskers intelligens.

For noen år siden var denne teknologien ikke veldig utbredt. I dag har vi derimot tilgang til en rekke gratis KI-programm

¨er på nett.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Bruksområder

En av de mest populære bruksområdene for KI er å søke etter informasjon. Dette kan være å søke etter et svar på et enkelt spørsmål, til å generere en matplan, eller til å få innsikt i hvordan man kan effektivisere budsjettet.

Kunstig intelligens har også blitt et verdifullt verktøy i en rekke bransjer, hvor den bidrar til å effektivisere prosesser og forbedre tjenester.

KI kan blant annet brukes til:

  • Kundestøtte: Brukes i kundeservice gjennom chatboter på nettsider for å håndtere henvendelser og gi raske svar.
  • Markedsføring: Genererer innhold som tekster, annonser og grafikk.
  • Underholdning: Genererer bilder, animasjoner og til og med musikk.
  • Økonomi: Automatiserer regnskapsprosesser, bilagføring og budsjettstyring, og hjelper til med å analysere store mengder økonomiske data.

Effektiv svindelmetode

Selv om kunstig intelligens er et effektivt verktøy, er mange også skeptiske, og det med god grunn. Her er noen svindelmetoder der kunstig intelligens brukes, som du bør være oppmerksom på:

Falske e-poster og meldinger

KI kan generere troverdige phising-meldinger på hvilket som helst språk. Svindlere bruker dette for å utgi seg for å være noen andre og lure til seg informasjon eller penger.

Video- og stemmeforfalskning

KI kan etterligne både ansikter og stemmer, og gir svindlere muligheten til å utgi seg for å være andre personer. Et vanlig svindeltriks er at de ringer og påstår å være en venn eller et familiemedlem som er i en nødsituasjon og som desperat trenger penger.

Automatiserte svindelroboter

KI-drevne roboter kan imitere menneskelig adferd på nett i stor skala. De kan for eksempel utgi seg for å være kundeservicerepresentanter for å svindle forbrukere.

Manipulerte bilder og dokumenter

KI kan generere realistiske falske bilder, ID-kort eller kontrakter som brukes i ulike former for bedrageri.

Falske anmeldelser

Svindlere bruker KI til å lage falske anmeldelser for å påvirke et selskaps omdømme og oppretter falske profiler på sosiale medier for å lokke folk inn i svindel.

Kjennetegn på KI i svindel

Selv om det kan være vanskelig å skille kunstig intelligens fra virkeligheten, finnes det noen ting man kan se etter:

  • Upersonlig språk: KI-genererte meldinger kan virke polerte, men ofte mangler de et personlig preg og en mer naturlig tone.
  • Svarer lynraskt: Svindlere som bruker KI kan svare umiddelbart til alle døgnets tider, ofte med generelle svar.
  • Pressende forespørsler: Vær på vakt etter meldinger som virker uvanlig stressende eller insisterende på å få deg til å handle raskt, som å overføre penger eller oppgi sensitiv informasjon.
  • Mistenkelige bilder og videoer: Deepfake-teknologi kan skape innhold som ser og høres ekte ut, men som ofte har subtile feil som unaturlige bevegelser, unaturlig blunking eller stemmeforvrengning.
  • Ukjente avsendere med troverdige profiler: Svindlere kan bruke KI til å lage falske kontoer eller sende meldinger som tilsynelatende kommer fra pålitelige kilder. Vær ekstra skeptisk til både kjente og ukjente avsendere, spesielt hvis de ber om penger eller personlig informasjon.

Husk at KI kan etterligne virkeligheten på en overbevisende måte, så det er alltid best å ta et steg tilbake og undersøke om noe virker mistenkelig.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Advarsel: Falske VG-meldinger

Advarsel: Falske VG-meldinger

Advarsel: Falske VG-meldinger Den siste tiden har en rekke personer blitt utsatt for svindelforsøk via SMS og e-post, hvor svindlere…
Unngå reisesvindel i påska

Unngå reisesvindel i påska

Unngå reisesvindel i påska Påska er rett rundt hjørnet, og mange begynner å planlegge ferien. Før du bestiller en tur,…
Kjendiser misbrukt på Facebook

Kjendiser misbrukt på Facebook

Kjendiser misbrukt på Facebook I 2024, samlet faktisk.no og NRK over 400 eksempler på falske svindelannonser på Facebook. I disse…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.