Ransomware – et utpressingsvirus

Ransomware – et utpressingsvirus

Dagens digitale samfunn tilbyr fantastiske muligheter. Samtidig har det gjort oss mer sårbare. Dette utnyttes av nettkriminelle som med utpressingsvirus, kjent som ransomware, infiserer datamaskiner og mobile enheter og deretter krever løsepenger for å gjenopprette dem.

Hva er ransomware?

Ransomware er skadelig programvare som ved nedlasting infiserer filer og programmer i datasystemer. Når viruset er lastet ned, krypteres straks alle filer på enheten, noe som gjør det umulig for offeret å få tilgang til dem. For at filene skal dekrypteres, altså låses opp, presses den rammede for løsepenger.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Et voksende trussel

Ransomware-angrep retter seg ofte mot bedrifter, men angrep mot enkeltpersoner øker i antall. Ifølge European Cyber Crime Centre (EC3) er ransomware en av de største og raskest voksende truslene innen nettkriminalitet mot enkeltpersoner, myndigheter og bedrifter.

Hvordan havner filene på datamaskinen din?

En vanlig måte er at den skadelige programvaren skjules i filer som sendes via e-post. Ved hjelp av zip-filer kan programvaren komme forbi spamfiltre som ellers ville blokkert e-posten. Så snart mottakeren åpner filen, starter prosessen med å infisere datasystemet og kryptere lokale filer. Avanserte virus kan også infisere nettverkstilkoblede harddisker for å maksimere skaden.

Andre eksempler på fremgangsmåter er falske programmer som offeret frivillig laster ned i troen på at det er et legitimt program og såkalte drive-by-downloads: nettsteder som med hjelp av spesiell kode kan utnytte kjente sårbarheter i besøkerens nettleser.

Slik beskytter du deg

  • Proaktiv overvåkning: hjelper deg med å holde styr på hvor opplysningene dine er, og om de blir brukt i mistenkelige sammenhenger
  • Oppdater programmer og apper! Les mer
  • Bruk virusbeskyttelse på datamaskinen
  • Vær forsiktig med lenker og vedlegg i e-poster og på nettsteder
  • Utfør regelmessige sikkerhetskopier for å forsikre deg om at du har kopier av viktige filer og programmer.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel Vi får mange spørsmål om plutselige varsler som advarer mot virus og…
Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket I dagens digitale tidsalder er våre sosiale mediekontoer som Facebook en viktig…
Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Politi advarer Norge mot svenske svindlere ”Et smörgåsbord for svindlere” – slik beskriver svensk politi den norske ”markedet” for svindel.…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.