Sommer, sol... og svindel

Sommer, sol... og svindel

Ingenting nytt under sommersolen, men like viktig å huske på! Sommeren er en populær periode for svindel, og når vi slapper av litt ekstra, benytter svindlerne anledningen. Vi har listet opp 6 populære svindelformer du bør være på vakt for i sommer.

1. Telefonsamtaler og SMS om falske kjøp

Vi har advart om denne svindelformen flere ganger tidligere, og det vil sannsynligvis ikke avta i sommer. Snarere tvert imot. Svindelen går ut på å lure det tiltenkte offeret til å tro at det har blitt gjort dyre kjøp i deres navn. Svindleren utgir seg for å representere butikken eller banken, og sier de vil hjelpe deg med å stoppe svindelen. Målet er å lure deg til å godkjenne ulike transaksjoner med BankID.

Falske SMS (smishing), e-poster (phishing) og telefonsamtaler (vishing) er fortsatt svært vanlige! Vær forsiktig hvis noen sier at de kontakter deg fra banken din, en myndighet eller et selskap hvor du er kunde.

2. Falske fakturaer om sommeren

Om sommeren er mange borte fra sin faste bolig, og vanlige rutiner glemmes lettere. Da benytter svindlerne anledningen til å sende falske fakturaer eller falske betalingspåminnelser. Det er ekstra vanlig at bedrifter utsettes for denne typen svindel, men det skjer også med privatpersoner.

  • Vær ekstra oppmerksom på fakturaer med kort betalingsfrist, selskaper som ikke virker kjente eller vage gebyrbeskrivelser som for eksempel “miljøavgift” knyttet til sommerhytta.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

3. Gratis Wi-Fi og åpne nettverk

Det kan være fristende å koble seg til gratis Wi-Fi når man er ute og reiser. Å sjekke vær eller åpningstider går fint, men husk at informasjonen din er usikret når du bruker åpne nettverk.

  • Åpne nettverk som ikke krever passord øker risikoen for at andre kan få tilgang til din sensitive informasjon.
  • Gjennomfør aldri kjøp eller logg inn på banken din via åpne nettverk, da informasjonen sendes ukryptert og andre på samme nett kan fange den opp.

4. Konkurranser og lotterier

Dette er en populær svindel året rundt, og sommeren er definitivt intet unntak. Vær på vakt for ulike konkurranser og lotterier med utrolige premier, spesielt de som annonseres via sosiale medier. Siden kostnaden for mange konkurranser og lotterier er lav, eller til og med gratis, er terskelen for å delta lavere. Det kan vel ikke skade å melde seg på med navn og e-post? Men faktum er at det er en vanlig måte å lure folk på, og det kan være starten på en svindel. Vær alltid forsiktig med hva du deltar i, og hvilken informasjon du gir fra deg på nettet. 

Andre bølge av svindel. Det er ikke uvanlig at svindlere kontakter sitt offer igjen etter det første svindelforsøket. De kan for eksempel utgi seg for å være fra en myndighet, bank eller selskap som skal hjelpe deg med å stoppe svindelen eller få tilbake pengene dine. I bytte blir du bedt om å legitimere deg, gi fra deg personlige opplysninger eller betale en symbolsk sum.

5. Salg og sommerkampanjer

Det gamle ordtaket gjelder: virker det for godt til å være sant, så er det ofte det! Det er ingenting galt med å gjøre gode kjøp på salg og utførsel, men vær alltid kildekritisk på nettet, spesielt med annonser som dukker opp på sosiale medier. Er et produkt eller en reise betydelig billigere enn alle andre steder, bør du være kritisk. Hvorfor kan det tilbys så mye billigere akkurat der? Kan det verifiseres, og hva sier tidligere kunder på vurderingssider som Trustpilot? Sjekk grundig opp butikken eller selskapet før du bestiller!

6. Sosiale medier

Vær sparsommelig med hva du deler på dine sosiale medier. Selvfølgelig er det herlig å legge ut feriebilder, men vær forsiktig med informasjon som hvor du skal, hvor lenge du er borte, eller den nye båten du nettopp har kjøpt. Vent heller med å legge ut feriebildene dine til du kommer hjem.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Sommer, sol... og svindel

Sommer, sol... og svindel

Sommer, sol… og svindel Ingenting nytt under sommersolen, men like viktig å huske på! Sommeren er en populær periode for…
Bli ikke lurt med BankID

Bli ikke lurt med BankID

Bli ikke lurt med BankID Selv om vi alle vet at man skal være forsiktig med sitt BankID, fortsetter svindlere…
Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser Ferske tall fra 2023 viser at bedragerianmeldelsene økte med 12 prosent sammenlignet med året før. Ifølge…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.