Hvor kildekritisk er du på nettet?

Hvor kildekritisk er du på nettet?

13. mars markerer en viktig dag for alle som navigerer på internett – det er nemlig Kildekritikkens Dag. I dette innlegget ser vi nærmere på viktigheten av kildekritikk i den digitale tidsalderen, med spesielt fokus på svindelforsøk.

Lær deg å se advarselstegnene

I en tid der informasjon flyter fritt og raskt over nettet, er det av ytterste viktighet at vi alle utvikler et kritisk blikk mot informasjonen vi konsumerer. Dette er spesielt viktig når det gjelder å beskytte seg mot forsøk på svindel. For den som ikke føler seg så skarp på det digitale, kan det være avgjørende å vite hva du skal se etter for å gjennomskue en bløff.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Alt som glitrer er ikke gull

For det første er det viktig å forstå at alt vi leser eller ser på internett ikke er sant. Svindlere bruker avanserte metoder for å skape falske annonser og nettsider som ser meget overbevisende ut. Disse bløffene er ofte designet for å lure oss til å dele personlig informasjon, som bankdetaljer eller passord, eller for å få oss til å betale for produkter eller tjenester som ikke eksisterer.

Hvor kommer informasjonen fra?

En grunnleggende prinsipp for kildekritikk på nett er å alltid stille spørsmål ved informasjonens opprinnelse. Hvem er avsenderen og er budskapet rimelig? Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, så er det oftest det. Vær skeptisk til ukjente avsendere av e-post og SMS, og vær forsiktig med å klikke på lenker eller vedlagte filer i meldinger som du ikke forventet å få.

Ta det sikre foran det usikre

Du kommer langt med en sunn dose mistenksomhet. Ta alltid det sikre foran det usikre og bruk som en regel bare nettsider som du kjenner godt til. Unngå å bruke kontaktinformasjon som er oppgitt direkte i SMS eller e-post uten å sjekke opplysningene via selskapets offisielle nettside først.

Sjekk detaljene

Svindlere kan skape nettsider som ligner på kjente selskapers nettsider, men med små forskjeller i URL-en. Sjekk derfor alltid nettadressen nøye før du deler sensitiv informasjon noe sted. Vær oppmerksom på skrivefeil eller merkelige formuleringer på siden, det kan være tegn på at siden er falsk. Husk å holde operativsystemer, programmer og apper oppdatert for å beskytte enheten din mot skadelig programvare som kan stjele informasjon.

Del kunnskap

Å snakke med venner og familie om disse risikoene og dele kunnskapen om hvordan man kjenner igjen og unngår svindel på nett er også et kraftfullt verktøy. Kunnskap er makt, og ved å utdanne oss selv og andre kan vi alle bidra til et tryggere digitalt miljø.

Kildekritikk øker din sikkerhet

Husk, digital kildekritikk handler ikke bare om å stille spørsmål ved nyheter eller artikler vi leser, men å være kritisk til all form for informasjon vi møter på nettet. Det inkluderer også annonser og personlige meldinger. Ved å være årvåkne og stille spørsmål ved informasjonen før vi handler på den, kan vi beskytte oss selv og våre nære mot de fellene som lurer i den digitale verden.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Politi advarer Norge mot svenske svindlere ”Et smörgåsbord for svindlere” – slik beskriver svensk politi den norske ”markedet” for svindel.…
3 typer av telefonbedrageri

3 typer av telefonbedrageri

3 typer av telefonbedrageri Statistikken for telefonbedragerier, også kalt vishing, har skutt i været de siste årene, og denne formen…
Unngå svindel i påsken

Unngå svindel i påsken

Unngå svindel i påsken Med påsken rett rundt hjørnet er det viktig å være ekstra oppmerksom på nettet. Svindel har…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.