Slik avslører du investeringssvindel

Slik avslører du investeringssvindel

Investeringssvindel er en global kriminell aktivitet som omsetter milliardbeløp. Med løfter om enkle investeringer og store gevinster, lures privatpersoner til å investere i kryptovalutaer og falske, eller verdiløse, verdipapirer. Lær deg å gjenkjenne de sofistikerte investeringssvindlene.

Sosiale medier

For å nå potensielle ofre benyttes ofte sosiale medier og falske nyhetsartikler. Svindlerne vet hva som er aktuelt og hvilke produkter som er mye i media. Et vanlig eksempel akkurat nå er investeringer i kryptovalutaer som bitcoin, eller verktøy for å handle med disse. Ofte blir innlegg promotert med såkalt “social proof” der “ekte” personer, helst kjendiser, hevder å ha tjent store penger på investeringene sine.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Første kontakt

De som er interessert fyller enkelt ut et kontaktskjema, og blir deretter kontaktet av en “finansiell rådgiver”. Til tross for annonsering via offentlige kanaler, presenteres investeringene ofte som unike muligheter for et nøye utvalgt publikum. Rådgiverne er dyktige og prater lett om produktene sine og mulige opplegg.

Lavt startbeløp

For å tiltrekke flest mulig til å starte investeringsreisen, ligger startbeløpet ofte rundt 2500 kr. Med en personlig konto kan personen deretter følge utviklingen av investeringen på selskapets egen nettside eller app. Med rask vekst og en dedikert rådgiver, blir mange overbevist om å fortsette å investere og øke innsatsen. Men sannheten er at utviklingen er falsk, og investeringene går rett i lommen på svindlerne.

Slik unngår du å bli lurt

  • Tenk over avsenderen. Seriøse investorer annonserer vanligvis ikke på sosiale medier eller tilbyr lukrative investeringer over telefon og e-post.
  • Gull og grønne skoger. Løfter om sikre gevinster er et stort faresignal. Investeringer innebærer alltid en risiko, og hvis det høres for godt ut til å være sant, er det ofte det!
  • Forståelse. Forsikre deg om at du virkelig forstår opplegget, og ta deg god tid til å sette deg inn i en eventuell investering.
  • Bekreft selskapet. Sjekk at selskapet har tillatelse fra Finanstilsynet til å gi finansiell rådgivning og at de ikke er listet på deres varseliste.
  • Personvern. La aldri noen du ikke kjenner fjernstyre datamaskinen din. Bruk heller aldri BankID eller logg inn på banken din etter anmodning fra noen som har kontaktet deg.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Utseendet teller

Det legges stor vekt på å bygge en flott fasade med et tillitsfullt inntrykk. Svindlere kan lage falske nettsteder og oppgi adresser i sentrale Oslo eller Londons finansdistrikt som bosted. I noen tilfeller finnes det til og med eksterne nettsteder med kundeanmeldelser, falske tilsynsnettsteder og oppdiktede overvåkningsorganisasjoner. Via disse nettstedene kan kundene søke på selskapets navn og få “bevis” på at de er godkjente. I virkeligheten drives nettstedene av de samme svindlerne.

Trusler hvis noen vil trekke seg

Når svindlerne først har fått noen på kroken, gir de seg ikke så lett. Mange som er rammet, forteller om hvordan de har blitt ringt ned av “rådgivere” som ikke har gitt seg før de har gått med på å investere. Etter første runde følger en konstant overtalelseskampanje om flere og større investeringer. For de som vurderer å trekke seg ut, kan overtalelsen raskt gå over til direkte trusler. Dette kan dreie seg om trusler om gjeld som vil bli sendt til inkasso, eller at personen vil bli svartelistet hos alle banker hvis de ikke fortsetter å investere.

En annen bølge

Det skjer også at de som er rammet blir utsatt for en ny bølge av svindel. Personen kan da bli kontaktet av noen som utgir seg for å være advokat eller en etterforskende myndighet, i utlandet eller i Norge, som undersøker mulighetene for å hente tilbake pengene som svindlerne har fått tak i. Hvis du har blitt utsatt for investeringssvindel, bør du være svært oppmerksom på denne typen “tilbud”!

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel Vi får mange spørsmål om plutselige varsler som advarer mot virus og…
Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket I dagens digitale tidsalder er våre sosiale mediekontoer som Facebook en viktig…
Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Politi advarer Norge mot svenske svindlere ”Et smörgåsbord for svindlere” – slik beskriver svensk politi den norske ”markedet” for svindel.…