TEMU – bra eller svindel?

TEMU – bra eller svindel?

På kort tid har shoppingnettstedet Temu vokst eksplosivt med hundretalls millioner brukere verden over. Men nå øker antall stemmer som uttrykker bekymring om nettstedets håndtering av sensitiv informasjon og kundedata. Er det virkelig trygt å handle på Temu?

Ekstremt lave priser

Med sitt brede utvalg og lave priser tiltrekker det kinesiske shoppingnettstedet Temu brukere over hele verden. Plattformen er basert i Boston, USA, men eies av den kinesiske bedriftsgiganten Pinduoduo. Ved å sende varene direkte fra Kina, uten kostbare mellomledd, kan de holde kostnadene på ekstremt lave nivåer og konkurrere med giganter som Amazon og eBay.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Hundretalls millioner brukere

Både i Sverige og Storbritannia er Temu en av de mest nedlastede appene akkurat nå. I USA har nettstedet over 100 millioner brukere. Temu bruker også et internt belønningssystem hvor kundene kan samle poeng, eller kreditter, på kjøpene sine. Denne “poengpotten” kan deretter brukes til å kjøpe varer på plattformen mer eller mindre gratis.

Med kasinolignende spill kan man vinne penger som kan brukes på nettstedet.

Er Temu svindel?

Det finnes ingen indikasjoner på at Temu er ren og skjær svindel. Den som bestiller noe kan forvente å få varen, men det er ikke like sikkert at den ser ut som på nettsiden. De vanligste klagepunktene gjelder nettopp kvaliteten på varene. De kan være mindre enn hva som ble annonsert, dårligere utførelse eller på annen måte avvike kraftig fra den annonserte varen.

Anklages for å selge kundedata

Men den store kritikken handler ikke om nettstedets varer, men deres håndtering av kundedata og mistenkt salg av denne. Brukere verden over vitner om at deres opplysninger har blitt kapret etter at de har handlet på plattformen.

En svensk bruker forteller til Sveriges Radio at noen forsøkte å gjøre kjøp med hennes kortopplysninger i Apple Store, etter at hun kun hadde brukt kortet på Temus nettside. I tillegg begynte hun å få mengder med e-poster fra ulike kinesiske selskaper etter at hun handlet på Temu.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Anklager om spionasje og skadelig programvare

Temu har blitt anklaget for at deres app inneholder spionasjeverktøy og skadelig programvare (malware) som trenger seg inn i brukerens telefon. Det kunne bety at Temu får full tilgang til nesten all data på brukerens mobil. Mange sikkerhetseksperter er kritiske til nettstedet, og i løpet av høsten har en søksmålsanmeldelse blitt inngitt i New York, USA, mot eieren av Temu: Pinduoduo.

Temu nekter

Selskapet nekter for at de skulle samle inn ulovlig informasjon fra brukerne sine, eller selge den videre til tredjeparter. Ifølge Temu er deres datainnsamling helt i samsvar med bransjepraksis og skiller seg ikke fra hva andre plattformer samler inn. De hevder også at det finnes mange svindlere som utgir seg for å være Temu, men i virkeligheten er falske kopier.

Er det trygt å handle på Temu?

Ingenting tyder på at Temu i seg selv er svindel, men som kjøper bør du være oppmerksom på vilkårene. Siden selskapet er basert i Kina, gjelder ikke svenske (eller europeiske) kjøpslover. Det kan være vanskelig å få hjelp hvis du opplever problemer med bestillingen din, og for den som vil returnere en vare til Kina kan det bli mye dyrere enn hva du betalte for kjøpet ditt.

Akkurat hvilken brukerdata Temu lagrer og hvordan de bruker den er fortsatt usikkert. Hvis du føler deg bekymret anbefaler vi at du vurderer å bruke et annet shoppingnettsted. Til syvende og sist er det opp til den enkelte kjøperen å avgjøre om de er villige til å akseptere risikoene med å handle på Temu.

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser

Kraftig økning av bedragerianmeldelser Ferske tall fra 2023 viser at bedragerianmeldelsene økte med 12 prosent sammenlignet med året før. Ifølge…
Hva er dropshipping?

Hva er dropshipping?

Hva er dropshipping? Har du hørt om såkalt dropshipping? Det er en forretningsmodell som brukes av mange netthandelsider, for eksempel…
8 vanlige bedrageriformer

8 vanlige bedrageriformer

8 vanlige bedrageriformer I dette innlegget går vi gjennom 8 vanlige bedrageriformer og hva de innebærer. 1. Vishing-bedragerier Gjerningspersonen utgir…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.