Hva hadde du gjort?​

Hva hadde du gjort?

Kjenner du igjen et svindelforsøk når du ser det? Test dine kunnskaper for å se om du ser gjennom bløffene! Svarene finner du nederst i innlegget.

1. "Vi har registrert en inkassosak i ditt navn"

Du får en SMS fra et inkassoselskap der det står at det finnes en inkassosak i ditt navn hos dem.

De har forsøkt å nå deg på telefon og e-post tidligere uten suksess og nå informerer de deg om at din gjeld må betales for å unngå at den sendes videre til Namsmannen. I SMS-en står det et telefonnummer som du kan kontakte dem på.

Hva gjør du?
    1. Ringer umiddelbart telefonnummeret som står i SMS-en og sjekker hva gjelden gjelder.
    2. Kaster SMS-en og ignorerer informasjonen siden du vet at du ikke har noen ubetalt gjeld noe sted.
    3. Googler navnet på inkassoselskapet og ringer telefonnummeret som står på deres hjemmeside for å sjekke informasjonen.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

2. Samtale om kjøp

Du blir oppringt av en person som jobber i en velkjent elektronikkbutikk. Hen ønsker bare å informere deg om at din bestilling av en ny MacBook Pro til 33 000 kr er behandlet og vil bli sendt snart.

Siden du ikke har bestilt noen datamaskin blir butikkpersonalet bekymret og mistenker at du har blitt utsatt for et svindelforsøk. Hen overfører deg derfor til deres sikkerhetsavdeling. For å stoppe svindelforsøket så raskt som mulig spør personen i sikkerhetsavdelingen om hvilken bank du bruker.

Hva gjør du?
    1. Legger på og blokkerer telefonnummeret. Du bryr deg ikke om det som er sagt siden du vet at du ikke har bestilt noen datamaskin.
    2. ) Oppgir hvilken bank du bruker og gir dem informasjonen som etterspørres slik at svindelforsøket kan stoppes så raskt som mulig.
    3. ) Ber om å få vite hvilken butikk de ringer fra og hva butikkpersonalet heter. Legger på og finner deretter selv et telefonnummer til deres kundeservice som du ringer for å sjekke informasjonen.

3. En venn skriver til deg på Messenger

Hun skal delta i en konkurranse hvor man kan vinne et gavekort fra IKEA verdt 10 000 kroner. For å delta trenger hun å ta med seg to venner på laget og hun lurer på om du vil være med. Det er helt gratis, hun trenger bare telefonnummeret ditt!

Hun forklarer at du vil motta en kode sendt til telefonen din og ber deg om å skrive koden til henne på Messenger. Det kommer en sekssifret kode til deg på SMS.

Hva gjør du?
    1. Ignorerer å sende koden men ber om en lenke til konkurransen slik at du kan videresende den til andre som også ønsker å delta.
    2. Du sender aldri koder eller personlig informasjon til noen på Messenger. I stedet ringer du opp vennen din på telefon og spør om det hun har skrevet stemmer.
    3. Du sender koden du mottok på SMS til vennen din på Messenger og håper på at dere vinner.

4. En enkel investeringsmulighet

Når du blar gjennom Facebook-feeden din dukker det opp en nyhetsartikkel fra Verdens Gang som forteller at Harald Rønneberg har tjent hundretusenvis av kroner etter at han investerte en liten sum penger gjennom en superenkel app.

Hva gjør du?
    1. Ignorerer artikkelen, du er ikke interessert i å investere penger i ting på nettet. Du mistenker dessuten at artikkelen er falsk.
    2. Du blir nysgjerrig og ønsker å lese mer. Kanskje kan du også tenke deg å investere en liten sum hvis risikoen er lav og Harald Rønneberg bekrefter hvor bra det er.
    3. Du klikker umiddelbart på artikkelen for å finne ut hvordan du går frem for å investere gjennom appen. I tillegg deler du tipset med andre på sosiale medier slik at de også kan tjene penger.

5. E-post om gevinst

Du mottar en e-post fra Elgiganten hvor det står at du er en av finalistene i deres store jubileumslotteri.

Som finalist har du muligheten til å vinne en Dyson-støvsuger til en verdi av 8990 kroner. Alt du trenger å gjøre for å bekrefte din deltakelse er å klikke deg videre til konkurranseskjemaet og fortelle hvorfor akkurat du fortjener en ny Dyson-støvsuger.

Det koster 1 krone å bekrefte din deltakelse og sende inn begrunnelsen. Du betaler enkelt med kort eller Vipps når du sender inn skjemaet.

Hva gjør du?
    1. Tenker nøye gjennom en god begrunnelse før du klikker deg videre til skjemaet og melder din interesse ved å betale 1 krone.
    2. Du avventer og undersøker e-posten nøye. Du sjekker avsender, lenker og språk før du gjør noe mer. Du sjekker også med Elgigantens kundeservice for å se om de har en slik konkurranse.
    3. Du blir mistenksom og svarer på e-posten du har mottatt for å spørre om det virkelig er ekte og sant at du er en av finalistene.

Riktige svar

Spørsmål 1. Det riktige svaret er alternativ C.

Bruk kun kontaktinformasjon som står på et selskaps offisielle hjemmeside for å sjekke informasjonen.

Spørsmål 2. Det riktige svaret er alternativ C.

Du skal ikke la dem koble deg videre til noen sikkerhetsavdeling og aldri gi ut personlig informasjon som hvilken bank du bruker. Finn ut hvor de ringer fra, legg på og søk deretter opp kontaktinformasjonen til selskapet for å sjekke om opplysningene stemmer.

Spørsmål 3. Det riktige svaret er alternativ B.

Dette er et vanlig svindelforsøk og vennens Facebook-konto har sannsynligvis blitt kapret. Du skal aldri sende koder eller annen sensitiv informasjon til noen på Messenger.

Spørsmål 4. Det riktige svaret er alternativ A.

Du har helt rett i at artikkelen er falsk! Det finnes ingen investeringer som er risikofrie og kan generere så høye fortjenester. At det er en kjent person som hevdes å ha tjent penger er en stor advarselsklokke. For å forhindre at andre går på bløffen er det ekstra bra om du rapporterer den som svindelforsøk på Facebook. Les mer

Spørsmål 5. Det riktige svaret er alternativ B.

Den som undersøker en slik e-post vil nemlig komme frem til at den er falsk. Ved å dessuten sjekke deres hjemmeside og eventuelt kontakte deres kundeservice kan du få et sikkert svar.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel

Virusvarsler – slik kjenner du igjen en svindel Vi får mange spørsmål om plutselige varsler som advarer mot virus og…
Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket

Slik unngår du å få Facebook-kontoet ditt hacket I dagens digitale tidsalder er våre sosiale mediekontoer som Facebook en viktig…
Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Svensk politi advarer Norge mot svenske svindlere

Politi advarer Norge mot svenske svindlere ”Et smörgåsbord for svindlere” – slik beskriver svensk politi den norske ”markedet” for svindel.…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.