Kjenner du til sikkerhetsbegrepene?

Kjenner du til sikkerhetsbegrepene?

Spoofing, smishing, kryptering, tofaktorautentisering. Hvor godt kjenner du til viktige begrep knyttet til digitale svindler?

Phishing – nettfiske

Phishing skjer som regel via e-post og går ut på at svindleren lurer til seg informasjon som senere brukes i kriminelle formål. Svindlere bruker gjerne navn og nettsider som likner på kjente og pålitelige selskaper, banker eller offentlige instanser. Ser man nøye etter, kan man ofte avsløre svindelen ved å sammenligne navnet med e-postadressen meldingen kommer fra.

Vær et skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er du alltid beskyttet. Spar opp til 50% på ditt beskyttelse i dag!

Smishing – sms-fiske

Smishing er falske SMS-er som inneholder lenker med mål om å få tilgang til pengene dine og/eller telefonen din. Lenkene kan for eksempel lede til sider der du blir bedt om å gi fra deg personlig informasjon eller godkjenne noe med BankID. Et vanlig smishing-forsøk er SMS-er om pakker som venter på deg.

Vishing – samtalefiske

Vishing er når en svindler kontakter deg på telefon og utgir seg for å være noen andre, for eksempel banken eller politiet. Ofte kommer personen i den andre enden av telefonen med hastende beskjeder, og det er ikke uvanlig at de ber deg om å legitimere deg med BankID. Bruk aldri BankID på oppfordring av noen som kontakter deg på telefon!

Spoofing

Spoofing betyr at noen ulovlig bruker en annens eller et selskaps identitet, oftest for svindel. Falske nettsider, telefonnumre, e-poster og SMS-er er vanlige metoder som brukes. Mange ganger kan man avsløre svindelen ved å nøye sjekke detaljer og staving. Men, det finnes også måter å manipulere telefonnummer, e-postadresse o.l. slik at det ser ut til å komme fra en pålitelig avsender.

Hold deg ett skritt foran svindlerne. Med SkimSafe er beskyttelsen alltid på plass. Få opptil 50% avslag på ditt beskyttelse nå!

Ransomware

Ransomware er skadelig programvare som ved nedlasting infiserer filer og programmer i datasystemer. Når viruset er lastet ned, blir umiddelbart alle filene på enheten kryptert, noe som gjør det umulig for brukeren å få tilgang til dem. For at filene skal dekrypteres, dvs. låses opp, presses den rammede for løsepenger.

Tofaktorautentisering

Tofaktorautentisering betyr at innlogging skjer i to trinn og kan aktiveres for mange digitale kontoer, inkludert e-post og sosiale medier. Det kalles også totrinnsverifisering eller tofaktorverifisering.

Deep Web

Deep Web er en samlebetegnelse for ikke-offentlige deler av internett. Internettet som tilgjengelig via en vanlig nettleser utgjør omtrent 5% av hele internett, mens resten faller under Deep Web. Andre begreper i denne sammenhengen er Dark Web og Dark Net, som utgjør de mer utilgjengelige delene av Deep Web. Her er det bl.a. vanlig med kriminell handel av narkotika og våpen.

Kryptering

En metode for å gjøre informasjon uleselig for alle som ikke skal kunne lese den. En kryptert tilkobling kan sammenlignes med en tunnel på en motorvei som beskytter aktiviteten inne i tunnelen. Kryptering brukes bl.a. av tjenester og nettsteder på nett, i programvare og annen teknologi. Vanlige eksempler er din nettbank og etablerte e-handelsplattformer.

Virus

Et virus er skadelig programvare som kan infisere andre enheter. Det sprer seg ved å legge en kopi av sin skadelige kode i vertsprogrammet som deretter aktiveres når vertsprogrammet kjøres. Virus kan variere i karakter, men felles er at de på ulike måter tar kontroll over den infiserte enheten.

Passordhåndterer

Et program for sikker lagring av innloggingsdetaljer. Kan sammenlignes med et digitalt pengeskap. For å få tilgang til passordene sine har man et hovedpassord til selve passordhåndtereren. Det finnes mange forskjellige passordhåndterere, både gratisversjoner og de du betaler for.

Vil du vite mer?
Se våre blogginnlegg nedenfor for mer informasjon om sikkerhet

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din

Unngå dyre kostnader på mobilregningen din I dagens digitale samfunn har mobiltelefonen blitt en sentral del av hverdagen vår, men…
Når svindlerne gjør hjemmebesøk

Når svindlerne gjør hjemmebesøk

Når svindlerne gjør hjemmebesøk Svindel hvor svindlere utgir seg for å være representanter fra politiet, banker eller andre myndigheter har…
Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse?

Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse?

Hva er forskjellen på en ID-beskyttelse og et virusbeskyttelse? Når vi snakker om digital sikkerhet, er det lett å bli…

Synes du denne informasjonen er verdifull? Del med venner og familie på sosiale medier slik at de også kan beskytte seg mot svindel.